FacebookTwitterPinterest

Atlantis Avenue

March 15, 2017

Winner of the Greater Ottawa Home Builder’s Association Annual Housing Design Award for “Custom Urban Home, Contemporary”, Atlantis Avenue is a stunning multi-level new home build with expansive views of the NCC green space and Ottawa River.

Upon the first site visit, it was clear to our team that the design needed to capitalize on the opportunities created by the proximity of the Ottawa River and potential views. “By lifting up the living space to the upper level a direct connection is made with the forested tree line and the river becomes a tangible part of one’s everyday experience. One level up and the rooftop creates an even more intimate experience with the outdoors”, explained Atlantis Project Architect, Gabe Prost.

The kitchen was well thought through and designed with entertaining top of mind. Sitting at the kitchen island, guests have a clear view of the Ottawa River through linear counter-height windows. Wood accents really pop in this contemporary-designed kitchen, featuring crisp, white cabinetry and matching white quartz countertops. Large-format, grey tiles flow throughout the space, tying in the kitchen with the dining and living areas.

A sleek open-riser staircase rises up to the upstairs living room; a light-filled space perched among the trees. Spectacular floor-to-ceiling windows create the most dramatic views from the second-level living area out to the ground floor deck directly below it, and elegant linear pendant lighting was selected to emphasize the vast volume of space.

Concrete-block walls and grey cedar siding was incorporated on both the exterior and interior of the home to create a blur of what’s inside and outside.

Gabe goes on to explain, “the idea behind Atlantis Avenue is to bring together all of the qualities of the spaces people want to be in (connection to outdoors and changing seasons), and weave them together architecturally through the experience of the day-to-day living environment.”

This home has quickly become a Christopher Simmonds Architect staff favourite.

See more photos in our gallery.