FacebookTwitterPinterest

Courtyard Bungalow

Ottawa, Ontario

The hipped roof forms of this bungalow allow it to meld easily and elegantly into its 1950s neighbourhood. The deep lot and sloping grade allowed a large footprint with a walkout basement which avoided the jarring height and mass that some infill projects bring with them.

Providing an interior courtyard effectively brings south and east light into the home while maintaining privacy from the street. The living spaces wrap around the courtyard on three sides allowing light and interconnecting views throughout. Large areas of glazing help integrate the interior and exterior living spaces. The 10 ft. ceiling is also vaulted in key areas to bring additional height and drama.

This home won Best Custom Home (in its size category) in 2013.